Ballina SHËNDETËSI Të mirat e kafes

Të mirat e kafes

18
SHPËRNDAJE

Antioksiduesit.
Kafeja eshte e mbushur me antioksidues sikur acidi klorogjenik dhe melanoidini. Antioksiduesit ndihmojnë ne pengimin e oksidimit, proces qe shkakton demtimin e qelizave dhe kontribuon ne plakje. Melanoidinet nga kafeja e pjekur kane efektet antioksidues varesisht nga menyra se si eshte trajtuar kafeja.

Semundja e Parkinsonit.
Konsumimi i rregullt i kafes zvogëlon rrezikun e semundjes se parkinsonit. Nje numer studimesh kane traguar se njerezit qe pine kafe rregullisht jane shume me me pak gjasa te zhvillojne semundjen e parkinsonit.

Diabeti.
Konsumimi i kafes eshte potencialisht proaktive kunder zhvillimit te diabetit tip 2. Nje studim prospektive kohorte si pjes e US Nurses Health Study ka zbuluar se konsumimi i matur si i kafenes te dekafenizuar dhe asaj te kafenizuar mund te zvoglojne rrezikun e diabetit tip 2 tek grate ne moshe te re dhe ato ne moshe mesatare.

Ceroza Melçis.
Pirja e kafes mund te mbroj nga ceroza Melcis, veqanarisht ndaj cerozes alkoolike.

Gure ne Fshikezen e Temthit.
Ekzistojnë disa deshmi se pirja e kafes mund te jet mbrojtese ndaj formimit te gureve ne fshikes si tek grate ashtu edhe te burrat.

Guret ne Veshke.
Konsumimi i kafes ule rrezikun e formimit te gureve ne veshke. Kafeja rrit vellimin e urines keshtu duke parandaluar kristalizimin e kalciumit te acidit oksalik, komponenti kryesor me i zakonshem i gureve ne veshke.

Permiresim Te Performances Mendore.
Kafeina ne kafe eshte nje stimulant mire i njohur. Kafeja rrit vigjilencen, vemendjen dhe zgjuarsine. Nje filgjan kafe gjithashtu mund te rrite edhe procesimin e informatave.

Semundja Alzhemerit.
Konsumimi i rregullt i kafes duket te mbroj njerezit kunder semundjes se Alzhemerit. Nje studim i fundit ne minje tregoj qe kafeneja ekuivalent i pes filgjaneve ne dite ka zvogluar ndertimin e pllakezave destruktive ne tru.

Astma
Kafeina ne kafe eshte e lidhur me teofilline, nje medikament i vjeter i asmes. Kafeine mund te hape rruget e ajerit dhe permiresoj simtpomet e astmes